A rosacea tünetei

Figyelem: a tünetek más betegségekre is utalhatnak, ezért feltétlenül szakorvosra van szükség a betegség megállapításához. Nem veszíthet semmit, ha akár a legkisebb gyanú esetén is dermatológushoz fordul. Ne diagnosztizálja önmagát!

A korai tünetek felismerése nem könnyű, gyakran csak az időjárás vagy más környezeti hatás átmeneti következményének véljük.

Típusai

A rosacea rendszerint hosszú idő alatt fejlődik ki. Első megjelenésében olyan, mintha az arc csak kipirult volna. Az alapján, hogy a páciens a betegség mely stádiumában van, több altípus különböztethető meg (az amerikai Nemzeti Rosacea Társaság osztályozása).

 

1. típus

Kezdetben csak bizonyos körülmények (stressz, szélsőséges klíma, erős fűszerek) hatására jelenik meg az arc közepső részén egy erős arcpír (erythema). A vörösség percekig, esetenként órákig tart, de egy idő után megszűnik. Jellemző, hogy ez a kipirulás időnként rohamszerűen jelentkezik és meleg, égető érzés is társulhat hozzá. A bőr fokozatosan durvább lesz, hámlás is előfordulhat. Esetenként az arcközépen, az orr és a száj körül ödéma is kialakul, ennek látható jeleként az adott bőrfelület lilásan elszíneződik.

2. típus

Az arc ebben a stádiumban már folyamatosan vörös. Az erek már nem csak időszakosan tágulnak ki, hanem – szintén az arc központi részén – maradandó hajszálértágulatok (teleangiectasia) jelennek meg. Az értágulatok mellett jellegzetes vörös, gyulladásos, pattanásra emlékeztető elváltozások is megjelennek. Ezek állhatnak egyedül, de megjelenhetnek csoportosan is. Két változata ismert:

Papula (göbcse): egy centiméternél kisebb kiemelkedő képlet. Csoportosan,  összefüggővé válva ún. plakkot alkotnak
Pustula: a bőr felső rétegében megjelenő gennytartalmú hólyagocska.

Előfordulhat szintén arcközéptáji ödéma, és a feszítő, égető érzés is jelentkezhet. A rosacea ebben a fázisában az aknéra is hasonlíthat.

3. típus

Ebben az előrehaladottabb állapotban az arc közepén nagyobb kiterjedésű gyulladt csomók, vörös göbök és bőrmegvastagodások jelennek meg, faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzással. Ezek legtöbbször az orron találhatók (rhinophyma), de a homlokon, az állon (gnatophyma), és ritkán a fülön is előfordulhatnak. Mindezek mellett a bőr szabálytalan felületűvé válhat, pórusai megnagyobbodnak.

Esetenként a tünetek a szemre is ráterjednek, ez azonban viszonylag ritka.

A tünetek más betegségre is utalhatnak (pl. allergiás vagy baktérium okozta bőrgyulladás, Acne vulgaris, gyógyszer mellékhatások stb.), ennek megállapítása szakember feladata.