A rosacea és kiváltó okai

Mi a rosacea?

Mai tudásunk szerint a rosacea egy kevéssé ismert, gyógyíthatatlan, de tünetmentessé tehető bőrbetegség.

Egy tanulmány szerint a világon közel 45 millió ember (Magyarországon becslésem szerint legalább 50 ezer, és számuk egyre növekszik) szenved a rosaceától, ettől a gyakori és krónikus bőrbetegségtől, amelynek okát eddig még nem sikerült egyértelműen meghatározni.

Általában az arc középső részén, az orron, az orr melletti orcákon, a homlokon és az állon jelennek meg a tünetei. A kezdeti fázisban gyakran csak szélsőséges körülmények (pl. túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet, megerőltető testmozgás, stressz) hatásának gondoljuk az arc kipirulását. Később azonban már folyamatosan vörös és gyulladt lesz az arcbőr. A tünetek elsősorban az arc középső részén jelennek meg, és hatására az arcbőr eldurvul, rücskös felszínűvé válik.

Előfordulási gyakorisága az életkorral nő, leggyakrabban 30-50 év között jelenik meg. Mindkét nem esetében előfordulhat ez a bőrprobléma, de a tapasztalatok szerint a nők gyakrabban fordulnak a tünetekkel orvoshoz. Férfiaknál súlyosabb tüneteket produkál a betegség (pl. az orron kialakuló rhinophyma, amelyre az eddigi tapasztalatok szerint a férfiak hajlamosak). Gyakoribb a megjelenése a világos, érzékenyebb bőrű embereknél, különösen az észak-európai, ún. kelta típusú egyéneknél, innen eredhet egyes helyeken a kelta-átok elnevezés. Legnagyobb számban az angolszász országokban diagnosztizálják ezt a betegséget, de nálunk is egyre gyakoribb az előfordulása.

Mi lehetnek megjelenésének a kiváltói? 

A pontos okát eddig nem sikerült meghatározni. A lehetséges kiváltó okok között szerepelnek külső és belső tényezők, kiegészítve a genetikailag meghatározott érzékenységgel.

Melyek ezek a lehetséges okok?

 • Örökletes tényezők, egyéni hajlam
 • Környezeti hatások
 • A szervezet gyulladásos állapota
 • Természetes hormonális változások, az ösztrogén hormonok mennyiségének megváltozása (terhesség, változó kor)
 • Gyomor és bélbetegségek, beleértve a Helicobaktériummal (H. pylori) összefüggőeket is (Vizsgálatok során kiderült, hogy a helicobaktériumos fertőzés kezelésekor a heveny rozáceás tünetek is javultak a betegeknél./dr. Babulka Péter referátuma, forrás: J AM ACAD Dermatol, 40.: 433-435., 1999/)
 • Migrénes fejfájás
 • Demodex follicorum bőrben élősködő, gyulladást okozó, mikroszkópikus méretű atka jelenléte a szőrtüszőkben és faggyúmirigyekben

A fentiekkel együtt számos életmóddal, a környezetünkkel kapcsolatos tényező is kiválthatja e betegség megjelenését:

 • Szélsőséges hőmérséklet (pl. hideg, szeles vagy túl meleg időjárás, forró étel-ital vagy fürdő, szauna vagy a túl hideg, jeges italok)
 • Közvetlen napsugárzás (a szolárium is)
 • Érzelmi megpróbáltatások: stressz, düh, szégyen, zavar stb.
 • Kávé vagy alkohol, még kis mennyiségben is
 • Megerőltető testmozgás
 • Bizonyos ételek, különösen a fűszeres (csípős, sós) ételek
 • Dohányzás
 • Egyes vegyianyagok és kozmetikumok

Miért kell kezelni a rosaceát?

A rosacea nem veszélyezteti, de tüneteinek megjelenése nagyon megnehezíti az életünket. A megjelenését követően hosszú évekig, esetleg egész életünkön át kerülni kell a tüneteit kiváltó tényezőket. Az odafigyelés és az állandó arckezelés nélkül a rosacea továbbfejlődhet, és folyamatosan rosszabbodhat életünk során. A betegség előrehaladtával az arc feltűnő és kellemetlen elváltozásai miatt csökken az önbizalom, súlyosabb esetekben még depresszióhoz, áttételesen családi problémákhoz, munkahely elvesztéséhez is vezethet.

A lényeg: ez a betegség jelenleg nem gyógyítható, de odafigyeléssel, szokásaink és az életmód megváltoztatásával, a provokáló tényezők elkerülésével és rendszeres arckezeléssel a tünetek csökkenthetők, sőt eltüntethetők.